Δίνει τα εξοπλιστικά στον Ντόκο και στήνει «παράλληλο ΥΠΕΘΑ»…
Ο έλεγχος των εξοπλιστικών «γλιστράει» και επισήμως από τα χέρια του Νίκου Δένδια και περνά στο νέο «στρατηγείο» του Μεγάρου Μαξίμου, με επικεφαλής τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Πρωθυπουργού Θάνο Ντόκο. Με ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε στις 28 Απριλίου, ιδρύεται η Γενική Γραμματεία Εθνικής Ασφάλειας στην Προεδρία της Κυβέρνησης, με σκοπό να υποστηρίζει τον Πρωθυπουργό και το ΚΥΣΕΑ σε θέματα εθνικής ασφάλειας, η οποία θα ελέγχει μέσω ΚΥΣΕΑ τα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η νέα υπηρεσία, όπως αναφέρεται ρητά στο οργανόγραμμά της, αποκτά αρμοδιότητα για την παρακολούθηση της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφφαλείας, τα εξοπλιστικά προγράμματα και τα μείζονα έργα εκσυγχρονισμού, παραγωγής και προμήθειας αμυντικών συστημάτων. Και όλα αυτά όχι υπό το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αλλά απευθείας υπό την εποπτεία του Πρωθυπουργού.
Ο Θάνος Ντόκος, μέχρι τώρα Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, αναβαθμίζεται θεσμικά, αποκτώντας ρόλο και αρμοδιότητες που θυμίζουν «παράλληλο ΥΠΕΘΑ», με απόλυτη πρόσβαση και συντονιστικό έλεγχο πάνω στα κρίσιμα ζητήματα ασφάλειας και άμυνας της χώρας. Ο ίδιος θα συνεχίσει να αναφέρεται απευθείας στον Πρωθυπουργό και όχι στον Νίκο Δένδια, ο οποίος με αυτή την κίνηση φαίνεται ότι περνά στο περιθώριο των μεγάλων αποφάσεων για το μέλλον των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η «πίτα» των 28 δισ. ευρώ του Rearm Europe
Η αναβάθμιση αυτή δεν είναι μόνο θεσμική. Ουσιαστικά, ο Θάνος Ντόκος γίνεται διαχειριστής της μεγαλύτερης «πίτας» εξοπλιστικών που έχει δει η χώρα εδώ και δεκαετίες: 28 δισεκατομμύρια ευρώ προβλέπεται να δαπανηθούν για την ελληνική άμυνα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Rearm Europe, στο οποίο η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά.
Το πρόγραμμα αυτό, που ανακοινώθηκε από την Κομισιόν και στηρίζεται από κοινοτικά κονδύλια και εθνικούς προϋπολογισμούς, επιδιώκει να ενισχύσει ραγδαία τις ευρωπαϊκές στρατιωτικές δυνατότητες μέσα στην επόμενη πενταετία. Και για την Ελλάδα, σημαίνει μαζικές αγορές, συνεργασίες με ξένες κυβερνήσεις και βιομηχανίες, και σκληρές επιλογές για τη στρατιωτική της δομή.
Αυτές ακριβώς τις επιλογές καλείται να διαχειριστεί πλέον ο Θάνος Ντόκος – όχι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Η κίνηση αυτή επιβεβαιώνει τη στρατηγική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να κρατήσει τον έλεγχο των κρίσιμων αποφάσεων «εντός των τειχών» του Μαξίμου, περιορίζοντας τον ρόλο του ΥΠΕΘΑ σε εκτελεστικό και διοικητικό φορέα.
Θεσμοθέτηση προσωπικού μηχανισμού εξοπλισμών
Η ίδρυση της Γενικής Γραμματείας Εθνικής Ασφάλειας έρχεται να υλοποιήσει αυτό που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε προαναγγείλει πριν από λίγες εβδομάδες: τη μετατροπή της θέσης του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας σε «μικρή, ευέλικτη αλλά οργανωμένη δομή υπό την προσωπική μου παρακολούθηση».
Η «ευελιξία» όμως αυτή μεταφράζεται σε απόλυτο συγκεντρωτισμό, με έναν μη εκλεγμένο γραμματέα να αποκτά υπερεξουσίες πάνω στα μεγαλύτερα εξοπλιστικά προγράμματα, τα οποία για δεκαετίες αποτελούσαν αποκλειστικό πεδίο ευθύνης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του ΚΥΣΕΑ.
Οι αποφάσεις για το ποια οπλικά συστήματα θα αποκτηθούν, ποιες χώρες και εταιρείες θα εμπλακούν, και με ποιο τρόπο θα ενισχυθεί ή θα μετασχηματιστεί η ελληνική αποτρεπτική ισχύς, περνούν τώρα από ένα στενό πυρήνα εντός της Προεδρίας της Κυβέρνησης.
Αποδυνάμωση Δένδια
Η θεσμική αποδυνάμωση του Νίκου Δένδια είναι πλέον εμφανής. Ο υπουργός Άμυνας είχε επιχειρήσει το τελευταίο διάστημα να χτίσει δικό του αφήγημα για «ανασύνταξη της αμυντικής πολιτικής», με την «Ατζέντα 2030» όμως η απόφαση του Πρωθυπουργού να αφαιρέσει από το ΥΠΕΘΑ τον στρατηγικό έλεγχο δείχνει σαφή πολιτική στόχευση.
Πέρα από τα εσωκομματικά μηνύματα, εγείρονται και σοβαρά θεσμικά ζητήματα: πώς θα διασφαλιστεί η λογοδοσία και ο δημοκρατικός έλεγχος σε κρίσιμες αποφάσεις που θα λαμβάνονται; Ποιος θα απαντά στη Βουλή για τις επιλογές της νέας γραμματείας; Ποιος θα ελέγχει τη ροή των εξοπλιστικών κονδυλίων;
Η μετατροπή του Θάνου Ντόκου σε κεντρικό παίχτη της εθνικής άμυνας σηματοδοτεί μια νέα φάση στην άσκηση της κυβερνητικής εξουσίας, με όρους απόλυτου ελέγχου και χωρίς θεσμικά αντίβαρα. Κι αυτό δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο.
Documentonews.gr