Ο Αμερικανός πρόεδρος καλεί τον Ουκρανό ομόλογό του να υποχωρήσει, κατηγορώντας τον πως δεν έχει άλλα «χαρτιά» στα χέρια του… 
Σφοδρή επίθεση κατά του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξαπολύει ο Ντόναλντ Τραμπ, λίγες ώρες μετά το «μπουρλότο» στις διαπραγματεύσεις για τον  ουκρανικό πόλεμο.


Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα αναβλήθηκαν οι συναντήσεις σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών στο Λονδίνο, ενώ ο Ζελένκσι απέρριψε τις αμερικανικές προτάσεις που ισοδυναμούσαν με συνθηκολόγηση του Κιέβου προς την Ουάσιγκτον και τη Μόσχα.

Τώρα, ο Αμερικανός πρόεδρος βάζει στο στόχαστρό του τον Ζελένσκι, κατηγορώντας τον πως βλάπτει την ειρηνευτική διαδικασία με τη στάση του στο θέμα της Κριμαίας, καθώς το Κίεβο υπογράμμισε πως δεν θα αναγνωρίσει τη ρωσική κατοχή της περιοχής. 


«Αυτή η δήλωση είναι πολύ επιζήμια για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία», τόνισε ξεκάθαρα ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Truth Social και πρόσθεσε κυνικά πως η Κριμαία χάθηκε πριν από χρόνια «και δεν είναι καν θέμα συζήτησης».

Έκανε λόγο για «εμπρηστικές δηλώσεις» από πλευράς Ζελένσκι «που καθιστούν τόσο δύσκολο να επιλυθεί αυτός ο πόλεμος».



Ο Τραμπ, αφού υπογράμμισε πως «η κατάσταση για την Ουκρανία είναι τραγική», συνέχισε την επίθεση κατά Ζελένσκι, σημειώνοντας: «Είμαστε πολύ κοντά σε μια Συμφωνία, αλλά ο άνθρωπος “δεν έχει χαρτιά να παίξει” θα πρέπει τώρα, επιτέλους, να ΤΟ ΚΑΝΕΙ».  Δεν παρέλειψε να προσθέσει: «Ανυπομονώ να μπορέσω να βοηθήσω την Ουκρανία και τη Ρωσία, να βγουν από αυτό το πλήρες και απόλυτο ΧΑΛΙ, που δεν θα είχε ξεκινήσει ποτέ αν ήμουν Πρόεδρος!»

► Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τραμπ εξαπολύσει κατά μέτωπον επίθεση στον Ζελένκσι. Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Ζελένσκι αποχώρησε με την ουρά στα σκέλια από τον Λευκό Οίκο, καθώς δέχτηκε μια ανεπανάληπτη επίθεση και εκβιασμό από τον Τραμπ και τον Βανς στο Οβάλ γραφείο, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσαν τότε τα διεθνή ΜΜΕ, να ναυαγήσει προσωρινά η συμφωνία, αποικιακού χαρακτήρα, εκποίησης των ουκρανικών ορυκτών.

Πώς φτάσαμε στο αδιέξοδο

Ο Βολοντίμιρ Ζελέσκι έχει διαμηνύσει ότι η χώρα του είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, αλλά δεν θα δεχθεί όρους που αφορούν την παράδοση εδαφών, όπως η Κριμαία, κάτι που ισοδυναμεί και με αυτόματη άρνηση στο σχέδιο Τραμπ που διέρρευσε μέσω του πρακτορείου Axios και προβλέπει επαχθείς όρους προς το Κίεβο.

Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε το δημοσίευμα του Axios, ήρθε και επίσημη τοποθέτηση, με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο να διαμηνύει πως πρέπει να υπάρξουν εδαφικές παραχωρήσεις τόσο από την Ουκρανία όσο και από τη Ρωσία. Ο Τζέι Ντι Βανς δήλωσε από την Ινδία πως έχει φτάσει η ώρα «οι δύο πλευρές να πουν “ναι”, διαφορετικά οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από αυτή τη διαδικασία».

Μετά το «όχι», δηλώσεις… προσήλωσης
Αίσθηση πάντως προκάλεσε η δήλωση του Αντρίι Γερμάκ (προσωπάρχης του Ζελένσκι), ο οποίος διαβεβαίωσε ότι το Κίεβο παραμένει προσηλωμένο στις προσπάθειες του Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου.

«Υπογραμμίσαμε ότι παραμένουμε προσηλωμένοι στις ειρηνευτικές προσπάθειες του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ», ήταν το μήνυμα που έστειλε μέσω Telegram ο Γερμάκ από το Λονδίνο, όπου συμμετείχε σε διαβουλεύσεις με συμμάχους του Κιέβου. Έκανε λόγο επίσης για «ουσιαστικό διάλογο με στόχο την επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης στην Ουκρανία».

Αντιδράσεις Γαλλίας και Βρετανίας στο αμερικανικό τελεσίγραφο

Ο σεβασμός της «εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και ο ευρωπαϊκός της προσανατολισμός είναι πολύ ισχυρά αιτήματα των Ευρωπαίων», ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα η γαλλική προεδρία, μετά τo τελεσίγραφο του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζέι Ντι Βανς για «εδαφικές ανταλλαγές» μεταξύ Κιέβου και Μόσχας προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Από βρετανικής πλευράς, εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε πως εναπόκειται «στην Ουκρανία να αποφασίσει για το μέλλον της». «Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες υπό την ηγεσία των ΗΠΑ να τεθεί ένα μόνιμο τέλος στον πόλεμο. Νομίζω ότι αυτό θέλουμε όλοι. Στο τέλος, εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει για το μέλλον της», είπε ο εκπρόσωπος.

Διαβάστε την συνέχεια εδώ…