… για το παλαιστινιακό κράτος…

Δεν άρεσαν καθόλου στο Ισραήλ οι πρόσφατες δηλώσεις του Γάλλου προέδρου πως η χώρα του ενδέχεται να αναγνωρίζει παλαιστινιακό κράτος ακόμη και μέχρι τον Ιούνιο…


Η αντίδραση του Τελ Αβίβ ήταν άμεση με επαναφορά του αφηγήματος περί «ανταμοιβής της τρομοκρατίας» και αυτό ακριβώς επανέλαβε σήμερα και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου στο πλαίσιο τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Εμανουέλ Μακρόν.

«Στη διάρκεια της συνδιάλεξης, ο πρωθυπουργός αντιτάχθηκε σθεναρά στη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα συνιστούσε τεράστια ανταμοιβή για την τρομοκρατία», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το γραφείο του Μπ. Νετανιάχου.


«Ο πρωθυπουργός δήλωσε στον Γάλλο πρόεδρο πως ένα παλαιστινιακό κράτος σε απόσταση μερικών λεπτών από ισραηλινές πόλεις θα γινόταν προπύργιο ιρανικής τρομοκρατίας», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Σημειώνεται επίσης πως «καμία παλαιστινιακή οντότητα» δεν έχει καταδικάσει τη χωρίς προηγούμενο επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023 που πυροδότησε τον πόλεμο που συνεχίζεται μέχρι σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας.


«Κατάπαυση του πυρός, απελευθέρωση όλων των ομήρων, ανθρωπιστική βοήθεια, στη συνέχεια άνοιγμα και πάλι επιτέλους μιας προοπτικής πολιτικής επίλυσης δύο κρατών», δήλωσε από την πλευρά του ο Μακρόν, καταγράφοντας στο X τις προτεραιότητες της Γαλλίας, για να προσθέσει ότι είναι υπέρ της επανέναρξης μιας προοπτικής πολιτικής λύσης δύο κρατών.

«Είναι σε αυτό το πλαίσιο που οραματίζομαι τη Διάσκεψη του Ιουνίου» στην οποία η Γαλλια θα συμπροεδρεύσει στον ΟΗΕ μαζί με τη Σαουδική Αραβία “λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα ασφαλείας του Ισραήλ και όλων στην περιοχή”, πρόσθεσε.

Η διάσκεψη αυτή αναμένεται να «δώσει το έναυσμα για μια σειρά αναγνωρίσεων”» παλαιστινιακού κράτους, κυρίως από τη Γαλλία, όπως και του κράτους του Ισραήλ από πολλές αραβικές χώρες προκειμένου να δεσμευθούν σε μια δυναμική ειρήνης στην περιοχή, όπως εξήγησε χθες, Δευτέρα.

Η θέση του υπέρ της αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους προκάλεσε έντονες επικρίσεις από ένα τμήμα της γαλλικής πολιτικής τάξης και στο Ισραήλ.

Τη Δευτέρα είχε επίσης τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Σχεδόν 150 χώρες αναγνωρίζουν παλαιστινιακό κράτος. Τον Μάιο του 2024, η Ιρλανδία, η Νορβηγία και η Ισπανία έκαναν το βήμα και ακολούθησε η Σλοβενία τον Ιούνιο.

Διαβάστε την συνέχεια εδώ…