Από κοινού ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και η ανεξάρτητη βουλευτής, εκλεγμένη με τον ΣΥΡΙΖΑ, Αθηνά Λινού, κατέθεσαν «κοινή δήλωση με καταγγελία» στην Προανακριτική, κάνοντας λόγο για παραβίαση του Συντάγματος, του νόμου περί ευθύνης υπουργών, του Κανονισμού της Βουλής και των αρχών της Ποινικής Δικονομίας.
«Η δήλωση – καταγγελία τα εμπεριέχει όλα… κυρίως όσον αφορά στη διαδικασία και όχι στην ουσία της υπόθεσης» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, και μέλος της προανακριτικής επιτροπής, Γιώργος Γαβρήλος σχετικά με την δήλωση – καταγγελία των βουλευτών-μελών της προανακριτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, της Νέας Αριστεράς και της ανεξάρτητης βουλευτή Αθηνάς Λινού
Ο ίδιος από το περιστύλιο της Βουλής, εξήγησε ότι «με τον τρόπο που λειτούργησε η προανακριτική, δεν ήμασταν σε θέση να οδηγηθούμε σε ένα αιτιολογημένο πόρισμα. Προφανώς, εγείρονται ζητήματα ακυρότητας της διαδικασίας και περιμένουμε την εξέλιξη».
Παράλληλα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν θα αφήσουμε αυτή η υπόθεση να μείνει στο σκοτάδι» υπογράμμισε ότι «θα είμαστε παρόντες και στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας».
Τι αναφέρει η κοινή δήλωση
Στην κοινή δήλωσή τους, οι βουλευτές τονίζουν ότι η κυβερνητική πλειοψηφία παραβιάζει το Σύνταγμα (άρθρο 86), παραβιάζει τον νόμο περί ευθύνης υπουργών ( ν. 3126/03) όπως ισχύει, παραβιάζει τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 156), παραβιάζει θεμελιώδεις αρχές της Ποινικής Δικονομίας. Σημειώνουν ότι η πλειοψηφία της ΝΔ, επιλέγει, παρακάμπτοντας το Κοινοβούλιο, να προσπεράσει το πρώτο και βασικό στάδιο της προκαταρκτικής και να πάει απευθείας στο Δικαστικό Συμβούλιο, εγείροντας ζητήματα ακυρότητας της προδικασίας, καθώς δεν τηρήθηκε η συνταγματικά προβλεπόμενη διαδικασία της προκαταρκτικής εξέτασης.
Ακόμη, αναφέρουν πως η πλειοψηφία έδειξε μεροληπτική συμπεριφορά κατά την διάρκεια των τριών μόλις συνεδριάσεων της Επιτροπής, για να προστατέψει τον πρωθυπουργό, ο οποίος θέλει να αποφύγει με κάθε τρόπο, να βρεθεί ως μάρτυρας, απολογούμενος για το έγκλημα της συγκάλυψης στα Τέμπη. Η ΝΔ, όπως τονίζουν, δημιούργησε κλίμα πόλωσης και προκάλεσε ρήγμα στην θεσμική λειτουργία της Βουλής, φοβούμενη η επιτροπή να επιτελέσει τον ουσιαστικό ρόλο της, και να αποδοθούν οι ευθύνες στους πραγματικούς ενόχους όσο ψηλά κι αν βρίσκονται.
Παράλληλα, στηλιτεύουν τη στάση του Χρήστου Τριαντόπουλου, που επέλεξε να μην εμφανιστεί αυτοπροσώπως στην επιτροπή αλλά με ένα «μόλις 100 λέξεων υπόμνημα». Όπως τονίζουν η εκ του πονηρού «γενναιότητα» του τέους υφυπουργού αποσκοπεί αφ’ ενός στο να μην αποκαλυφθούν στοιχεία για την ποινική και την πολιτική διάσταση του δυστυχήματος των Τεμπών και αφ’ ετέρου, να αποφευχθεί οποιαδήποτε ενδεχόμενη διεύρυνση των κατηγοριών καθώς και επέκταση αυτών σε άλλα πολιτικά πρόσωπα.
«Τα μέλη της επιτροπής που υπογράφουμε το παρόν αρνούμαστε να νομιμοποιήσουμε την διαδικασία η οποία ακολουθήθηκε, με απόφαση της πλειοψηφίας» υπογραμμίζουν, σημειώνοντας ότι δεν προτίθενται να υποβάλλουν αιτιολογημένη πορισματική έκθεση για την ουσία της ελεγχόμενης πράξης του Χρ. Τριαντόπουλου, καθώς «θεωρούμε ότι εκτός από υποκριτικό θα ήταν και παράνομο να συνταχθεί και να κατατεθεί πόρισμα εκ μέρους μας, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η συγκέντρωση όλων των απαραίτητων εγγράφων και αποδεικτικών στοιχείων της δικογραφία»…