Tη δική του ανάσταση από τα εσωκομματικά προβλήματα, την πτώση στις δημοσκοπήσεις και την ατμόσφαιρα εσωστρέφειας αναζητά το φετινό Πάσχα το ΠΑΣΟΚ… Η πρόσφατη διαγραφή της Κατερίνας Μπατζελή και η αναστολή της κομματικής της ιδιότητας από την ΕΔΕΚΑΠ για έναν χρόνο φαίνεται ότι αποτελούν το σημείο καμπής για (ακόμη) μία επανεκκίνηση, έπειτα από μια παρατεταμένη περίοδο ομφαλοσκόπησης, φαγωμάρας και γκρίνιας.


Οι περισσότεροι στη Χαριλάου Τρικούπη, ηγεσία και κορυφαία στελέχη όλων των πτερύγων (πλην μεμονωμένων εξαιρέσεων), παρά τις επιμέρους διαφωνίες και τριβές, δείχνουν σε αυτή τη φάση να έχουν κατανοήσει ότι ο «κλεφτοπόλεμος» και τα συντροφικά «μαχαιρώματα» έχουν φτάσει στα όριά τους και θα πρέπει να βρεθεί συμβιβαστικός τρόπος να τερματιστούν. Ενδείξεις προς μια τέτοια κατεύθυνση δίνουν οι Χάρης Δούκας, Παύλος Γερουλάνος και Αννα Διαμαντοπούλου, η στάση των οποίων αποτελεί συχνά βαρόμετρο για τη νηνεμία ή την αναταραχή εντός των κομματικών τειχών.

Η θέση Δούκα

Πιο αναλυτικά, ο δήμαρχος Αθηναίων, που είναι ο βασικός εσωκομματικός αντίπαλος του Νίκου Ανδρουλάκη και είχε αρχικά σηκώσει κατακόρυφα τους τόνους ενάντια στην επιβολή πειθαρχικών μέτρων για τη διαγραφείσα από τη Μεγάλη Τρίτη πρώην υπουργό, υποδέχθηκε μία ημέρα μετά τη διαγραφή τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στη Βαρβάκειο Αγορά, όπου είχαν συνάντηση σε καλό κλίμα και χωρίς την παραμικρή νύξη στο θέμα Μπατζελή. 

Ωστόσο, ο κ. Δούκας είχε αντιδράσει ακαριαία μετά την απόφαση του «πειθαρχικού», αλλά αποφεύγοντας διατυπώσεις και γλώσσα που θα χαρακτηρίζονταν υπερβολικές ή συγκρουσιακές. «Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα δημοκρατικό κόμμα. Η ελεύθερη έκφραση είναι αδιαπραγμάτευτη. Είναι θεμέλιο της δημοκρατίας και βασική αρχή του ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του. Οι διαγραφές, ακόμη και με επιχειρήματα για αστοχίες, δεν έλυσαν ποτέ και ούτε θα λύσουν πολιτικά προβλήματα. Η παράταξη χρειάζεται ομοψυχία και σχέσεις εμπιστοσύνης, οι οποίες χτίζονται με συλλογικές λειτουργίες και συντροφικότητα», ήταν η πλήρης δήλωσή του.

Λάδι στη φωτιά δεν έριξε ούτε ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος δεν θέλησε να επεκταθεί σε λεπτομέρειες δημοσίως, παρά μόνο να εκφράσει σοβαρές ενστάσεις για την ποινή προς την κ. Μπατζελή, τονίζοντας: «Ο,τι έχω να πω για το θέμα θα το πω μέσα στα όργανα όπως συνήθως κάνω, αυτό που μπορώ να πω είναι ότι κάθε διαγραφή για εμένα είναι μια δυστυχέστατη εξέλιξη, σημαίνει ότι τα πράγματα είναι πολύ ευάλωτα για το ΠΑΣΟΚ, αυτή τη στιγμή τέτοιου είδους διαγραφές δεν μας βοηθούν. Τα όργανα πήραν την απόφαση, θα μιλήσω στα όργανα, αλλά με στενοχωρεί πολύ όταν μια συντρόφισσα διαγράφεται, διότι θεωρώ ότι το κόμμα είναι πολυσυλλεκτικό και θα υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις. Αλλά υπάρχουν τρόποι και τρόποι να διαχειριστείς ένα θέμα».

«Να είμαστε όλοι μαζί»

Κατευναστική και προωθητική για τα εσωκομματικά τεκταινόμενα και η Αννα Διαμαντοπούλου, σχολιάζοντας ότι το πρόβλημα μπορεί να ξεπεραστεί «με περισσότερη προσοχή και μεγαλύτερη μεγαθυμία, με αναλογικότητα στις δράσεις μας και κατανόηση της ανάγκης να είμαστε όλοι μαζί, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο». Από τα υπόλοιπα στελέχη, με μια ειρωνεία κατά της προεδρικής πλευράς περί φαρισαϊσμού επέλεξε να τοποθετηθεί ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, προβληματισμένος εμφανίστηκε ο Θεόδωρος Μαργαρίτης, ενώ στη γραμμή που κωδικοποιημένα προτρέπει «πάμε παρακάτω» κινούνται οι Δημήτρης Μάντζος, Κώστας Τσουκαλάς, Μιλένα Αποστολάκη κ.ά. Κρας τεστ για όσα έχουν συμβεί εσχάτως θα αποτελέσει η συνεδρίαση του Συντονιστικού Πολιτικού Κέντρου που προγραμματίζεται με τη σειρά της για μετά το Πάσχα.

Εξωστρέφεια, ενιαία φωνή, σκληρή θεσμική αντιπολίτευση και προγραμματικός λόγος αναμένεται να είναι οι δεσμεύσεις που θα ζητήσει από τα μέλη του οργάνου ο κ. Ανδρουλάκης. Στο ΠΑΣΟΚ ουδείς θέτει θέμα αμφισβήτησης στον πρόεδρο, ο οποίος διανύει τον έκτο μήνα της δεύτερης θητείας του. Ομως, μια κίνηση για να σπάσει ο πάγος με όσους τον επικρίνουν θα ήταν, λένε με νόημα, να πάρει και εκείνος μία ή περισσότερες πρωτοβουλίες αναγνώρισης λαθών, άσκησης αυτοκριτικής και υιοθέτησης κάποιων προτάσεων που έχουν γίνει.

Πρωτοβουλίες

Οπως έγκυρα πληροφορείται η «Εφ.Συν.», ο κ. Ανδρουλάκης ετοιμάζεται προσεχώς να προβεί σε ενέργειες που σκοπό έχουν να μειώσουν την καχυποψία ορισμένων ότι διοικεί το κόμμα «με μια παρέα» και να ανοίξουν το «παιχνίδι» σε πρόσωπα που περιμένουν να αξιοποιηθούν. Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται να ανακοινωθούν και να τεθούν σε λειτουργία η Επιτροπή Διεύρυνσης και η Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Παρομοίως και εν όψει του συνεδρίου του Οκτωβρίου επίκειται ο ορισμός της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ), της Γραμματείας ΚΟΕΣ και ενός συντονιστή. Ενίσχυση δυνάμεων λέγεται ότι θα επιχειρηθεί και στον επικοινωνιακό τομέα, ώστε μηνύματα, νοήματα και συνθήματα να φτάνουν στον κόσμο πιο καθαρά, ενώ σκέψη υπάρχει και για την καθιέρωση σε μόνιμη βάση ενός πρωινού καφέ. Οι περιφερειακές συνδιασκέψεις σε όλη την Ελλάδα δεν σταματούν, με το επόμενο ραντεβού να έχει δοθεί για τις 3 Μαΐου στη Λάρισα. Ακολουθούν διαδοχικά Ηράκλειο, Πάτρα και Θεσσαλονίκη.

Το κυριότερο όλων για τον Νίκο Ανδρουλάκη είναι η συνδιαμόρφωση και η παρουσίαση κομμάτι κομμάτι των θέσεων του ΠΑΣΟΚ που αργότερα θα αποτελέσουν το πρόγραμμα με το οποίο θα διεκδικήσει τη διακυβέρνηση της χώρας. «Το ΠΑΣΟΚ θα φέρει την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης», δήλωσε πρόσφατα και εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι «όσο εργαζόμαστε και παρουσιάζουμε αυτή την πρόταση διακυβέρνησης σε περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο, νομίζω ότι ο ελληνικός λαός θα επιβραβεύσει το ΠΑΣΟΚ στο τέλος της διαδρομής».

Αναφερόμενος στα «κόμματα διαμαρτυρίας» που εμφανίζουν αυτό το διάστημα ανοδικές τάσεις στις δημοσκοπήσεις, εκτίμησε ότι ο λαός δεν θα επιλέξει αυτά τα κόμματα που -όπως διευκρίνισε- «επί της ουσίας δεν μπορούν να αντικαταστήσουν κυβερνητικά τη Ν.Δ.». Για να καταλήξει επαναλαμβάνοντας τη στρατηγική της αυτόνομης πορείας και του αγώνα «απέναντι στη Ν.Δ. για να υπάρχει μια άλλη πολιτική και κυβερνητική πρόταση».

Δημήτρης Κουκλουμπέρης

efsyn.gr

Διαβάστε την συνέχεια εδώ…