Αστερίσκοι από τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας για την κατάπαυση πυρός • Κατάταξη στρατιωτών μαμούθ ανακοίνωσε ο Πούτιν, την ώρα που φουντώνουν ξανά τα εκλογικά σενάρια στην Ουκρανία…
Τόσο κοντά, αλλά… τόσο μακριά Μόσχα και Ουάσιγκτον σχετικά με το ενδεχόμενο κατάπαυσης πυρός στην Ουκρανία, με βάση το σχέδιο και τη δέσμη προτάσεων που έχει καταθέσει ο Αμερικανός πρόεδρος.
Η Ρωσία έχει διαμηνύσει εδώ και ημέρες ότι μελετά τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, όμως, σήμερα, ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ ανακοίνωσε πως η Ρωσία δεν μπορεί να δεχθεί τις συγκεκριμένες προτάσεις, καθώς δεν αναφέρονται στα προβλήματα που η χώρα του θεωρεί ότι έχουν προκαλέσει τη σύγκρουση.
Ο αξιωματούχος άφησε να εννοηθεί πως οι συνομιλίες Μόσχας – Ουάσιγκτον έχουν βαλτώσει και οι διαφορές δεν φαίνεται να γεφυρώνονται.
Τα σχόλια του Ριάμπκοφ έρχονται σε μια στιγμή που ο Ντόναλντ Τραμπ εκφράζει ανοιχτά την ενόχλησή του και προσάπτει στη Μόσχα κατηγορίες περί κωλυσιεργίας στο θέμα επίτευξης ευρύτερης συμφωνίας.
Ο Τραμπ τις τελευταίες ημέρες έχει δηλώσει ότι έχει «εκνευριστεί» με τον Πούτιν λέγοντας ότι θα επιβάλει κυρώσεις σε χώρες που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο, εάν διαισθανθεί ότι η Μόσχα εμποδίζει μια συμφωνία.
Ο Ριαμπκόφ, που είναι ειδικός στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας, δήλωσε ότι η Μόσχα δεν είναι ακόμη σε θέση να προχωρήσει σε συμφωνία.
«Λάβαμε σοβαρά υπ’ όψιν τα μοντέλα και τις λύσεις που προτάθηκαν από του Αμερικανούς, αλλά δεν μπορούμε να τα υιοθετήσουμε εξ ολοκλήρου στην παρούσα τους μορφή» δήλωσε ο Ριαμπκόφ.
«Απ’ ότι βλέπουμε, δεν υπάρχει θέση σ’ αυτά σήμερα σχετικά με το κύριο αίτημα μας, δηλαδή την επίλυσης των προβλημάτων που σχετίζονται με τις βαθύτερες αιτίες αυτής της σύγκρουσης. Απουσιάζει εντελώς και αυτό πρέπει να ξεπεραστεί», αναφέρει χαρακτηριστικά σε συνέντευξη του στο περιοδικό International Affairs.
Ο Πούτιν έχει δηλώσει ότι η Ουκρανία πρέπει να παραιτηθεί από τις φιλοδοξίες της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, η Ρωσία να αναλάβει τον έλεγχο των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών που διεκδικεί ως δικές της, και το μέγεθος του ουκρανικού στρατού να μειωθεί. Το Κίεβο έχει δηλώσει ότι οι απαιτήσεις αυτές ισοδυναμούν με απαίτηση συνθηκολόγησης του.
Ερωτηθείς για τις τελευταίες επισημάνσεις του Τραμπ σχετικά με την επιθυμία του Πούτιν να υπάρξει συμφωνία με την Ουκρανία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε νωρίτερα σήμερα στους δημοσιογράφους ότι η «Μόσχα συνεχίζει τις επαφές με την αμερικανική πλευρά».
«Το θέμα είναι πολύ περίπλοκο. Η ουσία που συζητάμε, σχετικά με την ουκρανική διευθέτηση, είναι πολύ περίπλοκη. Αυτό απαιτεί μεγάλη επιπλέον προσπάθεια».
Έρχονται κατατάξεις – μαμούθ στον ρωσικό στρατό
Εν μέσω πιέσεων και παζαριών, η κάθε πλευρά συνεχίζει με τον δικό της τρόπο να κάνει επίδειξη δύναμης και ο Βλαντιμίρ Πούτιν έσπευσε να ανακοινώσει αύξηση κατά 180.000 στον αριθμό των στρατιωτών της Ρωσίας.
Όπως σημειώνει το BBC, μέσα στα επόμενα τρία χρόνια θα πραγματοποιηθεί κατάταξη 160.000 ανδρών ηλικίας 18 – 30 ετών και αυτός είναι ο υψηλότερος αριθμός στρατεύσιμων εδώ και πάνω από δέκα χρόνια. Σημειώνεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος έχει δηλώσει πως η χώρα πρέπει να αυξήσει το συνολικό μέγεθος του στρατού της στα 2,4 εκατομμύρια και τον αριθμό των εν ενεργεία στρατιωτών της στα 1,5 εκατομμύρια.
Οι νέοι στρατεύσιμοι, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, δεν θα σταλούν στα μέτωπα με την Ουκρανία, όπως διευκρίνισε το υπουργείο Άμυνας.
Φήμες για εκλογές στην Ουκρανία
Την ίδια στιγμή στην κατεστραμμένη από το ρωσικό σφυροκόπημα Ουκρανία και ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα, Κίεβο, μεγαλώνει η φημολογία για κάλπες προκειμένου να αναδειχθεί νέα κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο έχει απορριφθεί πολλάκις εξαιτίας της ρωσικής εισβολής και του στρατιωτικού νόμου που έχει επιβληθεί.
Σημειώνεται ότι και το Κρεμλίνο έχει διατυπώσει πάγιο αίτημα για εκλογές στη χώρα και απομάκρυνση του Ζελένσκι από τον προεδρικό θώκο.
Τώρα, καθώς η φημολογία φουντώνει ξανά, ο βασικός πολιτικός αντίπαλος του Ζελένσκι και πρώην επικεφαλής του ουκρανικού στρατού, Βαλερί Ζαλούζνι έσπευσε να αρνηθεί τις φήμες.
Πάντως, όπως επισημαίνει το BBC, και μόνο το γεγονός ότι ο τωρινός πρέσβης στη χώρα, που δεν είναι γνωστός για τις δημόσιες τοποθετήσεις του, αναγκάστηκε να προβεί σε διάψευση είναι από μόνο του ενδεικτικό.
Ο Economist αναφέρει, από την πλευρά του, ότι ο Ζελένσκι πραγματοποίησε συνάντηση την περασμένη εβδομάδα και ζήτησε από τους συνεργάτες του να είναι έτοιμοι για εκλογές μόλις οι ΗΠΑ αναγκάσουν τη Ρωσία να αποδεχθεί τη συμφωνία κατάπαυσης πυρός, ενώ προσδιόρισε τον χρόνο που θα στηθούν οι κάλπες ακόμη και στο Πάσχα.
Το ρεπορτάζ διαψεύστηκε από αρκετές κυβερνητικές πηγές, όμως, υπάρχουν ορισμένοι που εκτιμούν πως ο Ζελένσκι μπορεί να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, καθώς τα ποσοστά του έχουν τσιμπήσει από τώρα που… δέχθηκε το μπούλινγκ από τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Τζέι ντι Βανς στον Λευκό Οίκο.