Η αιματοβαμμένη διεκδίκηση για οκτάωρη εργασία που σφράγισε την ιστορία του εργατικού κινήματος…
Η Πρωτομαγιά, μια ημέρα που σήμερα γιορτάζεται παγκοσμίως ως ημέρα των εργατών, φέρει ανεξίτηλα χαραγμένη τη μνήμη των δραματικών γεγονότων που έλαβαν χώρα στο Σικάγο το 1886. Η καρδιά της διεκδίκησης βρισκόταν στην επιθυμία των εργαζομένων για καθιέρωση ενός οκταώρου εργασίας…
ένα αίτημα που τότε φάνταζε επαναστατικό απέναντι στις εξαντλητικές συνθήκες εργασίας που επικρατούσαν.
Για χρόνια, οι εργάτες στις βιομηχανικές πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών υπέφεραν από ατελείωτες ώρες δουλειάς, συχνά σε άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες. Η ανάγκη για μια πιο ανθρώπινη ρύθμιση του χρόνου εργασίας οδήγησε στην οργάνωση εργατικών συνδικάτων και στην κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Η 1η Μαΐου 1886 επιλέχθηκε ως η ημέρα έναρξης μιας γενικευμένης απεργίας με κεντρικό αίτημα το οκτάωρο.
Στο Σικάγο, ένα από τα μεγαλύτερα βιομηχανικά κέντρα της χώρας, η ανταπόκριση στην απεργία ήταν μαζική. Δεκάδες χιλιάδες εργαζομένων κατέβηκαν στους δρόμους, διαδηλώνοντας ειρηνικά για τα δικαιώματά τους. Ωστόσο, η ένταση αυξήθηκε τις επόμενες ημέρες, με συγκρούσεις μεταξύ απεργών και αστυνομίας.
Η κορύφωση ήρθε στις 4 Μαΐου στην πλατεία Haymarket. Ενώ μια ειρηνική συγκέντρωση εργατών βρισκόταν σε εξέλιξη, μια βόμβα ρίχτηκε προς τις αστυνομικές δυνάμεις, προκαλώντας τον θάνατο αρκετών αστυνομικών και πολιτών. Το γεγονός αυτό, γνωστό ως η «υπόθεση Haymarket», προκάλεσε ένα κύμα καταστολής εναντίον του εργατικού κινήματος.
Ακολούθησαν συλλήψεις, δίκες και καταδίκες εργατικών ηγετών, πολλοί από τους οποίους απαγχονίστηκαν παρά τις αμφισβητήσεις για την ενοχή τους. Η βία και η αδικία που σημάδεψαν την Πρωτομαγιά του Σικάγο προκάλεσαν παγκόσμια κατακραυγή και έγιναν σύμβολο της πάλης των εργαζομένων για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.
Παρά την αρχική καταστολή, ο αγώνας για το οκτάωρο δεν πήγε χαμένος. Η θυσία των εργατών του Σικάγο και η διεθνής αλληλεγγύη που ακολούθησε συνέβαλαν καθοριστικά στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και στην τελική καθιέρωση του οκταώρου εργασίας σε πολλές χώρες του κόσμου. Έτσι, η Πρωτομαγιά, πέρα από την τραγική της αφετηρία, καθιερώθηκε ως ημέρα μνήμης, τιμής και διαρκούς αγώνα για τα εργασιακά δικαιώματα.
Ας μην ξεχάσουμε ποτέ…
Chicago Tribune