Οι εξωτερικές σχέσεις με αιχμή τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μετά τις επιθέσεις – αντίποινα του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, η Ουκρανία και οι σχέσεις Ε.Ε-Τουρκίας αναμένεται να κυριαρχήσουν την πρώτη μέρα (δείπνο) της ειδικής συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου…


Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει την ελληνική θέση απερίφραστης καταδίκης των επιθέσεων του Ιράν εναντίον του Ισραήλ και να τονίσει ότι οποιαδήποτε κλιμάκωση αυτή τη στιγμή θα ήταν απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Η Ελλάδα στέκεται δίπλα στο Ισραήλ, αλλά την ίδια στιγμή προτρέπει όλες τις πλευρές να δείξουν την απαραίτητη αυτοσυγκράτηση, ώστε να αποφευχθεί μια επικίνδυνη περαιτέρω κλιμάκωση.

Στη συζήτηση για την Τουρκία, στη βάση του Κοινού Ανακοινωθέντος Μπορέλ και Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση των ευρωτουρκικών σχέσεων, η ελληνική θέση είναι σταθερή και υπέρ μιας αμοιβαία επωφελούς σχέσης.


Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ θετικών βημάτων στις ευρωτουρκικές σχέσεις, εφόσον και η τουρκική πλευρά δείχνει διάθεση συνεργασίας. Η βάση άλλωστε συζήτησης είναι οι σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που υπογραμμίζουν ότι τα όποια βήματα θα είναι σταδιακά, αναλογικά και αναστρέψιμα.

Σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, η Ελλάδα στηρίζει τη σημασία της επανάληψης των συνομιλιών και της προόδου στο Κυπριακό για την βελτίωση της ευρωτουρκικής συνεργασίας. Και θέση της ελληνικής πλευράς παραμένει ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων μπορεί να συμβάλει και στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.

Σε ό,τι αφορά την ανταγωνιστικότητα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει ότι στο τέλος της ημέρας στη συζήτηση για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε.,  αυτό σημαίνει βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, δηλαδή υψηλότερο  διαθέσιμο εισόδημα για όλους.

Όπως μετέδιδε από νωρίς η ανταποκρίτρια της Εφ.Συν. στις Βρυξέλλες, Μαρία Ψαρά, οι ηγέτες της Ε.Ε. θα ζητήσουν ψυχραιμία από όλες τις πλευρές και μέγιστη αυτοσυγκράτηση, κοιτάζοντας προς το Ισραήλ κυρίως, αλλά θα δεσμευτούν σε νέες κυρώσεις για το Ιράν.

Παράλληλα, οι ηγέτες της Ε.Ε. θα υπενθυμίσουν ότι εκατομμύρια άνθρωποι στη Γάζα εξακολουθούν να υποφέρουν, πολλοί από αυτούς κοντά στoν λιμό. Θα ζητήσουν ξανά «άμεση κατάπαυση του πυρός» και «ανεμπόδιστη ανθρωπιστική βοήθεια σε ευρεία κλίμακα για τους Παλαιστίνιους που έχουν ανάγκη».

Διαβάστε την συνέχεια εδώ…